Lut 08 2018

CHRUSTY – FAWORKI

Published by at 18:14 under TŁUSTY CZWARTEK

,,Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek…” Lubię pączki i chrusty, nie wyobrażam sobie bez nich Tłustego Czwartku 🙂 Pamiętam kiedy byłam mała jak babcia smażyła okrąglutkie pączki i złociste faworki. U nas w domu faworki były nazywane chrustami. Dzisiaj przedstawiam wam przepis na tradycyjne, kruchutkie chrusty.

Składniki:

– 400 g mąki
– 1 łyżka cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– 50 g margaryny
– 4 żółtka
– 1 jajko
– 1 kieliszek rumu ( spirytusu)
– 5 łyżek śmietany (dałam śmietanę 18%)

– olej lub smalec do smażenia
– cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić na 30 min aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto uderzać wałkiem, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza aby było delikatniejsze. Rozwałkować na cieniutki placek. Pociąć w paski. Każdy pasek naciąć w środku. Jeden koniec paska przeciągnąć przez dziurkę.

2. Gotowe chrusty smażyć na dobrze rozgrzanym oleju (smalcu). Usmażone posypać cukrem pudrem.

No responses yet

Comments are closed at this time.

Trackback URI |