Lut 04 2018

PIZZA Z BIAŁYM SOSEM

Published by at 17:51 under PIZZA

Alternatywa dla popularnego i uwielbianego sosu czerwonego o delikatnym smaku czosnku.

Składniki:

CIASTO: 2 pizze o średnicy 30 cm
– 1 kg mąki pszennej
– 1 kieliszek cukru
– 1 kieliszek oleju
– 1/3 kieliszka soli
– 500 ml ciepłej wody

* kieliszek miałam 20 ml 🙂

BIAŁY SOS:
– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– 330 ml śmietany 30%
– sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich, szczypta bazylii

DODATKI:
– Ser żółty (wasz ulubiony)
– 500 g pieczarek
– 2 cebule
– 2 papryki czerwone
– kukurydza
– przyprawa do pizzy, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. CIASTO: Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, sól, olej i wlać drożdże rozpuszczone we wodzie. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

2. SOS BIAŁY: Cebule drobno pokroić, zeszklić na maśle, dodać zmiażdżony czosnek, chwilę podsmażyć, wlać śmietanę gotować do lekkiego zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.

3. Cebule pokroić w piórka, zeszklić na maśle, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć do odparowania wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

4. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje. Rozwałkować, wyłożyć na blachę wysmarowaną olejem. Ostudzonym sosem posmarować ciasto. Wyłożyć podsmażone pieczarki z cebulą, paprykę, posypać kukurydzą i przyprawą do pizzy. Piec w temp 180 stopni przez ok 30 -40 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym serem i zapiekać do rozpuszczenia sera.

No responses yet

Comments are closed at this time.

Trackback URI |