Sty 28 2018

PIANKOWE TRUSKAWKOWE

Published by at 14:29 under BEZ PIECZENIA

Dawno mnie tutaj nie było, więc powracam do Was z przepisem na pyszne, lekkie, puszyste ciasto. Ciasto, które często robię na biszkopcie.

Składniki

– 2 op. jasnych herbatników
– posypka cukrowa do dekoracji

MASA TRUSKAWKOWA:
– 200 g masła (użyłam margaryny)
– 2 opakowania kisielu truskawkowego
– 1 galaretka truskawkowa

MASA SEROWA:
– 1 kostka sera śmietankowego twarogowego ,,Pacynka” (z Hula Krasula)
– 1 cukier waniliowy
– 1/2 szkl cukru
– 1 galaretka truskawkowa
– 330 ml śmietany 30%

POLEWA:
– 3 łyżki wody
– 3 łyżki kakao
– 1/2 szkl cukru
– 1/2 kostki margaryny

Sposób przygotowania:

1. Foremkę 20 x 30 cm wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników.

2. MASA TRUSKAWKOWA – kisiele wymieszać z 2 szkl wody, zagotować. Wlać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl gorącej wody oraz roztopione masło (margarynę). Wymieszać na jednolitą masę.

3. Masę kisielową wylać na herbatniki. Wyłożyć drugą warstwę ciastek. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4. MASA SEROWA – Ser, cukier i cukier waniliowy lekko utrzeć. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody. Przestudzoną dodać do sera i wymieszać. Śmietanę ubić i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać.

5. Masę serową wyłożyć na zastygnięte ciasto. Wyrównać, ułożyć ostatnią warstwę herbatników.

6. POLEWA – składniki polewy podgrzać, aby margaryna i cukier rozpuściły się, wymieszać i zagotować.

7. Polewę lekko przestudzić i wylać na ciasto, odstawić do całkowitego ostudzenia.

Smacznego 🙂

 

No responses yet

Comments are closed at this time.

Trackback URI |