Sty 28 2018

BUŁKI SŁODKIE Z SEREM

Published by at 14:40 under PIECZYWO

Na osłodę przy ponurej pogodzie do niedzielnej kawy. Doskonałe ze szklanką ciepłego mleka lub kakao.

Składniki:

ZACZYN:
– 1/2 szkl ciepłego mleka
– 25 g drożdży
– 1 łyżka cukru

CIASTO:
– 350g mąki
– 40g margaryny rozpuszczonej
– 2 żółtka
– 16g cukru waniliowego
– 2 łyżki cukru

NADZIENIE:
– 400g sera twarogowego
– 1 jajko
– 1 cukier waniliowy
– cukier do smaku
– 2 czubate łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego

DODATKOWO:
– białko do posmarowania
– cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. ZACZYN – drożdże zalać mlekiem i wymieszać z cukrem. Odstawić.

2. CIASTO – Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i podrośnięty zaczyn. Wyrobić elastyczne gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min.

3. NADZIENIE – twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z pozostałymi składnikami.

4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Wyłożyć nadzienie. Nałożyć jedną stronę na drugą. Brzegi docisnąć. Ostrym nożem pociąć na 9 pasków równej szerokości, każdy skręcić w połowie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem.

5. Piec w temp 180 stopni przez ok 20 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem

 

No responses yet

Comments are closed at this time.

Trackback URI |