Lis 11 2017

KROKIETY CHILLI CON CARNE

Published by at 15:52 under KROKIETY

Ciekawa propozycja krokietów. Sprawdzi się jako ciepła przekąska na imprezie. Sam farsz sprawdzi się równie dobrze jak rozgrzewająca potrawa jednogarnkowa. Do takich jednogarnków z mięsem mielonym i warzywami mam słabość. Pomyślałam, że krokiety tak nadziane też by świetnie smakowały. Jak dla mnie to połączenie to bomba 🙂 Mam nadzieję, że im wam będzie smakowało 😉 Sposób panierowania też jest nieco inny od tradycyjnego, dzięki temu krokiety są bardziej chrupiące.

Składniki:

NALEŚNIKI:
– 750 ml mleka
– 750 ml wody mineralnej gazowanej
– sól do smaku
– 3 jajka
– trochę oleju
– mąki tyle ile zabierze ciasto

CHILLI CON CARNE:
– 500 G mięsa mielonego
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku – można pominąć
– 1 puszka fasoli czerwonej
– 1 puszka kukurydzy
– 1 puszka pomidorow krojonych
– 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
– 1 papryka czerwona
– przyprawy: do mielonego miesa, sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, bazylia i oregano

Dodatkowo:
– bułka tarta do opanierowania

1. NALEŚNIKI : z podanych składników zrobić ciasto. Na rozgrzanej patelni smażyć ok 20 szt cienkich jasnych naleśników. Resztę ciasta naleśnikowego zachować do panierowania

2. CHILLI CON CARNE: w większym garnku rozgrzać odrobinę oleju i poddusić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zezłoci dodać przeciśnięty czosnek. Chwilę przesmażyć, dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mielonego. Dodać paprykę oczyszczoną i pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodać puszkę pomidorów, opłukaną i odsączoną fasolę, i odsączoną kukurydzę. Gotować do odparowania nadmiaru płynu.

3. Na ostudzone naleśniki nakładać porcje farszu, zwijać w krokiety zakładając boki do środka, a całość w rulonik. Obtaczać w pozostałym cieście, następnie w bułce tartej, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Podawać na ciepło.

Porady:

– nadmiar płynu z farszu odsączałam na sicie włosianym

No responses yet

Comments are closed at this time.

Trackback URI |