Paź 29 2017

POTRÓJNIE CZEKOLADOWY 3 – BIT

Published by at 14:44 under BEZ PIECZENIA

W ostatnich dniach pogoda nas nie rozpieszcza, więc na osłodę deszczowych i wiatrowych dni polecam potrójnie czekoladowy 3-bit.  Zmodyfikowałam tradycyjnego 3 – bita, nadając mu niepowtarzalny mocno czekoladowy smak 🙂 Masa budyniowa ma delikatny smak białej czekolady. Puszysty czekoladowy mus rozpływa się w ustach. Po prostu pyszne 🙂

Składniki:

– ok. 36 herbatników czekoladowych
– 1 puszka masy krówki
– czekolada biała do posypania

MASA BUDYNIOWA:
– 3 szkl mleka
– 150 g margaryny
– 1/2 szklanki cukru
– 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 czekolady białe

MUS CZEKOLADOWY:
– 2 mleczne czekolady
– 330 ml śmietany 30%
– 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl wrzątku

1. MASA BUDYNIOWA: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i margaryną. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i mąkę ziemniaczaną. Wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Do gorącego wmieszać posiekaną białą czekoladę.

2. Spód formy 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Wyłożyć gorący budyń. Przykryć kolejną warstwą ciastek. Posmarować masą krówkową. Przykryć herbatnikami. Odstawić do ostudzenia.

3. MUS CZEKOLADOWY: śmietanę wraz z połamaną czekoladą roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać na jednolitą masę. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Następnie ubić na puszysty krem. Wymieszać z ostudzoną żelatyną rozpuszczoną we wrzątku.

4. Mus czekoladowy wyłożyć na ostudzone ciasto. Widelcem zrobić ozdobne wzorki. Posypać startą czekoladą. Odstawić do stężenia mas

RADY:

-biała czekolada szybciej się rozpuści w masie budyniowej jeżeli wymieszamy ją mikserem

-krówka lepiej się rozsmarowuje jeżeli jest ogrzana, w tym celu umieszczamy puszkę w garnku z wodą tak aby puszka była przykryta

SMACZNEGO 🙂

 

No responses yet

Comments are closed at this time.

Trackback URI |