Cze 10 2017

PIECZYWO CZOSNKOWE Z CEBULĄ BIAŁĄ I CZERWONĄ

Published by at 16:31 under PIECZYWO

Na sobotnie deszczowe popołudnie polecam to oto pieczywo czosnkowe 🙂 Chrupiące z zewnątrz, miękkie i puszyste w środku. Delikatny aromat czosnku i smak cebuli. To moje smaki 🙂 Pieczywo doskonale smakuje z keczupem, na ciepło jak i na zimno. Przepis na ciasto jest w mojej rodzinie od wielu, wielu lat jako spód do pizzy, jednak ja wykorzystuję go na różne sposoby 🙂

Składniki

CIASTO:
– 2 szkl mąki
– 5 dkg drożdży
– 1 łyżka oleju
– ½ szklanki wody ciepłej
– ½ łyżeczki soli

WIERZCH:
– 1 duża cebula biała
– 1 duża cebula czerwona
– starty na drobnych oczkac h tarki ser żółty
– bazylia, oregano, zioła prowansalskie

DO POSMAROWANIA:
– 10 dkg masła
– ząbki czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

1. CIASTO – drożdże rozpuścić w małej ilości wody. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać olej, wodę i drożdże wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W miarę potrzeby podsypując mąką lub dodając wodę. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

2. Wyrośnięte ciasto, ponownie wyrobić, rozwałkować i włożyć do natłuszczonej blachy.

3. Masło roztopić. ½ część wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posmarować wierch ciasta. Posypać połową startego sera. Cebule obrać, pokroić w cienkie talarki, rozsypać pierścienie cebuli po wierzchu, oprószyć przyprawami. Posypać resztą sera. Skropić pozostałym rozpuszczonym masłem.

4. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut.

SMACZNEGO 🙂

No responses yet

Comments are closed at this time.

Trackback URI |