Cze 07 2017

TRUSKAWKOWY 3 BIT

Published by at 16:10 under BEZ PIECZENIA,CIASTA,CIASTA Z TRUSKAWKAMI

Podobne ciasto widziałam na jednym z blogów, a także na swoim blogu mam przepis na ciasto 3 Bit, warstwę krówkową zastępuje mus owocowy. Z powodzeniem możemy mus przygotować z innych owoców, na przykłąd z brzoskwiń 🙂 Lekkie, kremowe, owocowe z delikatną warstwą galaretki – i oto właśnie chodzi, aby byłą cieniutka 🙂 pyszne ciasto bez pieczenia, które zrobiłam na swoje urodziny. A także na poprawę humorku mojej córeczki Olgi, która uwielbia truskawki 🙂

Składniki

– herbatniki kakaowe
– 1 galaretka truskawkowa

MASA BUDYNIOWA:
– 3 szkl mleka
– 15 dkg margaryny
– 1/2 szkl cukru
– 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
– 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek)

MUS TRUSKAWKOWY:
– ok 800 g truskawek
– 2 galaretki truskawkowe
– 2 łyżki cukru

MASA ŚMIETANOWA:
– 330 ml śmietany 30%
– 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szkl wrzątku
– cukier puder do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

TRUSKAWKOWY 3 BIT

1. Herbatniki ułożyć jeden obok drugiego w blaszce 20 X 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia

2. MASA BUDYNIOWA- 2 szkl mleka zagotować z cukrem i margaryną. W reszcie mleka rozrobić obie mąki i proszek budyniowy. Wlać na gotujące się mleko, ugotować gęsty budyń.

3. Gorący budyń wyłożyć na herbatniki w blaszce. Wyrównać powierzchnię, Ułożyć kolejną warstwę ciastek. Odstawić do ostygnięcia

4. MUS TRUSKAWKOWY- truskawki umyć, odszypułkować, zmielić na mus. Przełożyć do garnka, podgrzewać, wsypać galaretki, wymieszać i lekko zagotować. Odstawić do ostudzenia.

5. Na ciasto wylać ostudzony mus truskawkowy. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.

6. MASA ŚMIETANOWA – Zelatynę rozpuścić we wrzątku. Ostudzić. śmietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną na puszysty krem.

7. Śmietanową masę wyłożyć na stężały mus truskawkowy. Powierzchnie wygładzić, na lekko stężałej masie wypukłą stroną łyżki robić ozdobne wgłębienia. Całość zalać cienką warstwą galaretki rozrobionej wg przepisu na opakowaniu.

RADY:

– można także użyć truskawek mrożonych, które należy wcześniej rozmrozić.

SMACZNEGO 🙂

No responses yet

Comments are closed at this time.

Trackback URI |