Maj 09 2017

PLACEK PO CYGAŃSKU

Published by at 11:08 under DANIA MIĘSNE

Nie przepadam za plackami ziemniaczanymi, ale za tymi z sosem mięsnym przepadam. Ciężko to wytłumaczyć bo przecież placek to placek, ale z sosem zyskuje lepszy smak 🙂 Mięso do gulaszu nauczył mnie przygotowywać mój mąż Mariusz. Do marynaty możecie użyć swoich ulubionych przypraw 🙂 Do takiego gulaszu pasuje także dodanie pokrojonych pieczarek, kukurydzy i fasoli czerwonej.

Składniki

MARYNATA DO MIĘSA
– olej
– liście laurowe
– ziele angielskie
– 3 ząbki czosnku
– przyprawy – do gyrosa, czerwona do mięs, grill pikantny

GULASZ:
– 1 kg łopatki (szynki, schabu)
– 1 duża marchewka
– 3 cebule
– kawałek pora (ok.10 cm)
– 1 papryka czerwona
– 2 łyżki mąki
– przyprawy – sól, pieprz, przyprawa do gulaszu, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie

PLACKI ZIEMNIACZANE:
– ok 1 kg ziemniaków
– 3 łyżki mąki pszennej
– 2 jajka
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
– olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

PLACEK PO CYGAŃSKU

1. MARYNATA – mięso umyć, oczyścić z błonek, pokroić w ok 1 cm kostkę. Włożyć do naczynia razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, pokrojonym czosnkiem. Obsypać przyprawami, zalać olejem. Wymieszać. Odstawić na 1 godz do lodówki, a najlepiej na całą noc

2. GULASZ – mięso przesmażyć na oleju. Pod koniec smażenia mięsa dać cebule pokrojoną w kostkę i pora pokrojonego w plasterki. Uzupełnić wodą, dusić do miękkości mięsa,w razie potrzeby podlewając wodą. Podlać ok. 200 ml wody (w zależności ile sosu chcemy mieć), dodać pokrojoną w plastry marchew, gotować aż zmieknie. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku. Zagęścić sos mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Wlać do gulaszu i zagotować.

3. PLACKI ZIEMNIACZANE – ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce razem z czosnkiem i cebulą. Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, smażyć duże placki.

4. Na talerzu położyć placek, nałożyć porcję gulaszu, złożyć placka na pół i z wierzchu polać gulaszem.

SMACZNEGO 🙂

No responses yet

Comments are closed at this time.

Trackback URI |