Maj 03 2017

DZIKIE GOŁĄBKI

Published by at 14:40 under DANIA MIĘSNE

Witajcie w ostatnim dniu majówki 🙂 dziś na obiad proponuję Dzikie gołąbki 🙂 Większość z Was zna je pod nazwą gołąbków bez zawijania, u nas w domu mówiło się o nich dzikie gołąbki. Od dłuższego czasu przymierzałam się do ich ponownego wykonania, ale zawsze jakoś czasu brakowało. Tak i oto w wolny dzień za namową Teściowej (chyba miała większą ochotę na nie niż ja 🙂 ) pojawiły się na naszym stole 🙂

Składniki

GOŁĄBKI:
– 1 kg kapusty białej
– 80 dkg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo – wołowe)
– 3 cebule
– 4 jajka
– 1 szkl kaszy manny
– sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego ( dodałam jeszcze majeranku, ziół prowansalskich, dzięki temu zyskały lepszy smak i aromat 🙂 )

SOS:
– 1 szkl wody
– 1 szkl śmietany
– 1 mały przecier pomidorowy (210 g przecieru Pudliszki)
– sól, pieprz, vegeta

Sposób przygotowania przepisu:

1. Kapustę poszatkować, posolić, odstawić na godzinę, aż zmięknie. Po tym czasie odcisnąć.

2. Mięso wymieszać z jajkami, kaszą manną, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, odciśnietą kapustą i przyprawami. Wymieszać na jednolitą masę.

3. Z masy formować nie wielkie kotlety. Obsmażać lekko na rozgrzanym oleju z obu stron.

4. SOS: składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku i zagotować.

5. W garnku lub rondlu układać pionowo kotleciki. Zalać sosem i dusić jeszcze pod przykryciem ok. 1 godz.

SMACZNEGO 🙂

No responses yet

Comments are closed at this time.

Trackback URI |