Kwi 30 2017

PINA COLADA

Published by at 13:10 under BEZ PIECZENIA,CIASTA

Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto z ananasem 🙂 i tak o to powstało mojego pomysłu ciasto bez pieczenia  🙂 ananasowo – kokosowe z nutką likieru pina colada 🙂

Składniki

– ok. 300g herbatników jasnych
– 1 puszka masy krówkowej
– ok.200 g małych okrągłych biszkoptów + likier pina colada do nasączenia
– wiórki kokosowe do posypania

MASA BUDYNIOWA ANANASOWA:
– 1 puszka ananasów
– syrop z ananasów + woda w takiej samej ilości ile było syropu
– 2 budynie śmietankowe
– 1 czubata łyżka cukru (można dać więcej lub pominąć)
– 1 kieliszek likieru pina colada
– 125g margaryny

MASA ŚMIETANOWA KOKOSOWA:
– 330 ml śmietany 30 %
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szkl wrzątku
– 1 szkl wiórków kokosowych

* moja szklanka miała 200 ml

Sposób przygotowania przepisu:

1. Blaszkę 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować masą krówkową. Ułożyć kolejną warstwę ciastek.

2. MASA BUDYNIOWA ANANASOWA: syrop zagotować. W wodzie roztrzepać budynie i cukier. Wylać do gotującego się syropu. Stale mieszając ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puch z dodatkiem zimnego budyniu. Dodać likier i wymieszać. Plastry ananasa pokroić w małe kawałki i wymieszać z masą.

3. Masę budyniową wyłożyć na herbatnikach. Wyrównać. Biszkopty maczać w likierze i układać jeden obok drugiego na masie.

4. MASA ŚMIETANOWA KOKOSOWA: żelatynę rozpuścić we wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać zimną żelatynę. Wymieszać z kokosem. Wyłożyć na biszkopty, wygładzić. Posypać wiórkami kokosowymi. Całość schłodzić.

SMACZNEGO 🙂

No responses yet

Comments are closed at this time.

Trackback URI |