Kwi 15 2017

SERNIK

Published by at 14:06 under CIASTA,SERNIK

Lubicie serniki? Ja je uwielbiam… Zarówno te pieczone jak i bez pieczenia :-))) Ten przepis pochodzi ze zbiorów mojej Mamy. Sernik obowiązkowy na świątecznym stole i rodzinnych uroczystościach. Puchaty i lekki jak chmurka 🙂 Tym razem do spodu użyłam herbatników, które z powodzeniem zastąpiły kruche ciacho 😉

Składniki

– herbatniki czekoladowe

MASA SEROWA:
– 1 kg sera śmietankowego z wiaderka
-1/2 szkl cukru
– 2 budynie śmietankowe
– 1 szkl oleju
– 1 szklanka mleka
– 1 cukier waniliowy
– 5 jajek

Sposób przygotowania:

1. herbatniki ułożyć na spodzie foremki 20×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Ser, cukier i cukier waniliowy, żółtka, proszki budyniowe, olej i mleko wymieszać na jednolitą masę.

3. Do masy dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wmieszać w masę serową.

4. Masę wylać na herbatniki. Piec ok 50-60 min w 170 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku. Następnie studzić całkowicie na blacie.

SMACZNEGO 🙂

No responses yet

Comments are closed at this time.

Trackback URI |