Kwi 15 2017

3 BIT

Published by at 14:14 under BEZ PIECZENIA,CIASTA

Znany i lubiany przez dużych i małych 🙂 jedno z moich ulubieńców wśród ciast bez pieczenia. Znakomicie sprawdzi się na imprezach. Łatwy i w miarę szybki w przygotowaniu plus czas stężenia mas. Słodycz krówkowa przełamana delikatnością kremem śmietanowym. Kiedy sięgamy po to ciasto na jednym kawałku się nie kończy 🙂

Składniki

– 2 duże opakowania maślanych herbatników (jedno op. miało 250g – herbatniki z biedronki)
– 1 puszka masy krówki
– 330 ml śmietany 30%
– 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szkl wrzątku
– 2 lyżki cukru pudru
Masa budyniowa:
– 3 szkl mleka
– 1 cukier waniliowy
– 1 szkl cukru
– 150 g margaryny
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczane

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki ułożyć na spodzie blaszki 20×30 cm. Posmarować masą krówkową. Przykryć kolejną warstwą ciastek

2. 2 szklanki mleka zagotować z margaryną i cukrami. W reszcie mleka rozrobić obie mąki. Wylać na gotujące się mleko. Ugotować gęsty budyń.

3. Gorący budyń wylać na ciastka. Przykryć kolejnymi ciastkami, odstawić do całkowitego ostudzenia

4. Smietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną piankę. Wymieszać z rozpuszczoną i ostudzoną żelatyną. Wyłożyć na herbatniki. Odstawić do stężenia. Przed podaniem posypać kakao lub startą czekoladą.

RADA:

-masa krówka ogrzana lepiej się rozsmarowuje – w tym celu należy zamkniętą puszkę krówki umieścić w garnku z wodą tak aby puszka była zakryta ( puszka odkryta grozi wybuchem pod wpływem ciepła)  i podgrzewać.

No responses yet

Comments are closed at this time.

Trackback URI |