Kwi 06 2017

KRÓWKOWE

Published by at 16:31 under BEZ PIECZENIA,CIASTA

Mojego pomysłu ciasto bez pieczenia. Przyjemnie kremowe, w sam raz dla miłośników ciast słodszych i z masami 🙂

Składniki

– herbatniki czekoladowe
– biszkopty okrągłe
– 1 czekolada mleczna nadziewana krówką + kilka łyżek mleka

MASA BUDYNIOWO – KRÓWKOWA:
– 1/2 l mleka
– 4 łyżki cukru (można pominąć jeżeli chcemy mniej słodkie ciasto)
– 2 łyżeczki cukru waniliowego (można pominąć jeżeli chcemy mniej słodkie ciasto)
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
– kostka dobrej margaryny
– puszka masy krówki orzechowej

MASA ŚMIETANOWA:
– 1 op. śnieżki + mleko do przygotowania
– 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl wrzątku

PRZYGOTOWANIE:

1. Herbatniki wyłożyć na spód blaszki 24X24cm. wyłożonej papierem do pieczenia.

2. MASA BUDYNIOWO – KRÓWKOWA – Z mleka odlać 1 szklankę rozrobić w niej obie mąki, proszek budyniowy. Reszte mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mączną, ugotować gęsty budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z budyniem, a następnie z krówką

3. Masę wyłożyć na herbatniki. Wyrównać. Odłożyć w chłodne miejsce.

4. MASA ŚMIETANOWA- Śnieżkę ubić z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku

5. Masę śmietankowa wyłożyć na masę budyniowo – krówkową. Wyrównać, ułożyć biszkopty. Czekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej, polać ciasto. Całość schłodzić kilka godzin w lodówce.

Porady

– Jeżeli używamy większej blachy używamy do masy śmietankowej 2 opakowań Śnieżki i 2 łyżeczki żelatyny na 1/3 szkl wrzątku

No responses yet

Comments are closed at this time.

Trackback URI |